Південнокорейські вчені розробили інноваційну технологію, яка дає змогу заряджати мобільний телефон силою голосу.

Як можна зарядити телефон голосом? Суть технології полягає в тому, що між двома електродами прокладають мікроскопічні нитки оксиду цинку. Різні звуки довкілля впливають на пластину, змушуючи її вібрувати і таким чином скорочувати мікроскопічні нитки. Електричні заряди, що породжуються рухом ниток, живлять акумулятор для портативного пристрою.

Після багатьох експериментів вчені створили прототип пристрою, що працює з даною технологією. Використовуючи його, можна перетворювати звуки з гучністю 100 децибел на 50 мілівольт електрики.

На сьогоднішній день вчені намагаються збільшити потужність такого пристрою. За прогнозами дослідників, якщо замінити матеріали, що використовуються в цій конструкції, вдасться підвищити потужність, що виділяється, при більш тихому звуку.

Як заявляє керівник цього проекту, професор Сан-Ву Кім, нова методика перетворення звуків в електроенергію уможливить зарядку мобільних гаджетів з використанням шуму машин, що проїжджають повз, або від музики, що звучить неподалік. Тому питання "Як зарядити телефон?" повинен відпасти сам собою.

Передова технологія зможе застосовуватись у найрізноманітніших сферах. Приміром, таким чином виробляти електрику зможуть і звукопоглинаючі стіни, що оточують автомагістралі.

Зазначимо також, що нещодавно вчені розробили прототип пристрою, який використовує серцебиття для заряджання MP3-плеєрів. Крім того, раніше корпорація Nokia, один із провідних виробників мобільних пристроїв, подала патентну заявку на пристрій, що заряджається від рухів тіла.