На сьогодні все менше людей вибирають комп'ютери за технічними характеристиками. Ще менша кількість надає будь-яке значення процесору у своєму комп'ютері.

Нічого страшного в цьому немає, оскільки останнім часом будь-які зміни в технологіях процесорів не особливо помітно відбиваються на роботі ПК.

Нещодавно легендарна компанія Intel показала світові свої нові процесори, які, за їхніми словами, максимально сильно впливають на час автономної роботи портативних пристроїв. Для багатьох це найважливіший критерій під час вибору пристрою.

Ноутбуки з чіпами Core, які також відомі під кодовим ім'ям Haswell, за словами компанії, працюють без підзарядки в 1,5 раза довше за ті, що зараз на ринку. Крім часу роботи, покращено продуктивність графічної системи.

Нові процесори випущені для потужних ультрабуків з операційною системою Windows, а також для MacBook Air.

Тести та порівняння

Поговоримо про 2 ноутбуки з новим чіпом Haswell, але з різними ОС. Перший – MacBook Air на базі Mac OS X та Sony Vaio Pro 13 з Windows OS на борту.

Після проведення тестів слова Intel підтвердилися. Автономна робота нового МасВоок'а на 65% довша за попередню модель. Основна різниця між ними – процесор.

На жаль, ноутбук від Sony порівнювати нема з чим, тому що до цього у японської компанії не було ноутбуків такого класу. Vaio Pro 13 протримався набагато менше, ніж Air, однак при встановленні додаткової батареї автономна робота збільшується у 2 рази.

Швидкодія обох пристроїв дуже висока, вихід зі сплячого режиму відбувається практично миттєво. Як кажуть, не встигаєш і оком моргнути, а комп'ютер уже готовий до роботи. (Причому тести проводилися не на найпотужнішій версії – серія i5).

Результати тестів та інші цікаві цифри

Як це зазвичай буває, основний мінус – завищена ціна. MacBook з 4 Гб RAM і жорстким диском на 128 Гб обійдеться в 1099 $, Vaio Pro з такими ж характеристиками - 1250 $, а з додатковою батареєю (без якої брати його просто немає сенсу) - 1400 $. Чисто для порівняння: потужний ноутбук із Windows на борту можна купити за 600-800$.

У тестах із повним навантаженням Air протримався 10 годин 14 хвилин. Показник дуже добрий. Нині на ринку немає пристрою, який видав би такий самий результат.

З однією батареєю Vaio Pro протримався 5 годин 56 хвилин. З додатковою батареєю в тестуванні навантаження ноутбук тримався 11 годин 52 хвилини.

Що ж, чіпи Core 4-го покоління зробили справжній прорив і показали помітне покращення часу автономної роботи ноутбуків. Тож при виборі нового ультрабука майте це на увазі.