21 червня 2013 відбувся черговий Петербурзький міжнародний економічний форум «Російський Давос». Цього року престижну премію, яку неофіційно називають енергетичний «Нобель», здобули російський учений Володимир Фортов та японський хімік Акіра Йосіно. Своїми розробками технологій літій-іонних акумуляторних батарей з нами поділився вчений Східного Сонця.

Акіра Йосіно є ключовою фігурою для розробки трьох різних хімічних систем для літієвих акумуляторів. Він створив акумуляторні батареї з катодом на основі літію кобальту, які на початку 1990-х років використовувала компанія Sony для своїх мобільних телефонів. Японець розробив батареї з електродами з літієво-марганцевої шпінелі, які зараз використовуються в електромобілях. Акумулятори на основі літію фосфату заліза широко застосовуються в сучасній продукції, починаючи від ручного електричного інструменту і до гібридних автомобілів.

Доктор Акіро Йосіно присвятив багато років на розробку мініатюрних і водночас потужних акумуляторів. Його винаходи використовуються у мобільних телефонах, планшетах, фотоапаратах та інших сучасних портативних пристроях. На сьогодні вчений досяг ще одного технологічного прориву: батареї можна буде заряджати без проводів, тобто енергія, подібно до стільникового сигналу, надходитиме в пристрій.

«Створення та впровадження подібної технології бездротової передачі енергії, очевидно, принесе також якісь зміни, про які зараз важко говорити», - вважає Акіра Йосіно.

Премію в один мільйон американських доларів японець розділить із засновником динамічної фізики неідеальної плазми Володимиром Фортовом.