Відомо, що переважна більшість електрики виробляється морально застарілими тепло- та атомними електростанціями. Ми використовуємо результати їхньої роботи повсюдно, але й про наслідки ми теж знаємо. Адже колосальним джерелом енергії є Сонце, і цю енергію просто необхідно використовувати. Сонячні батареї були винайдені порівняно давно і мають локальний успіх.

Новий варіант використання сонячної енергії

Між Севільєю та Кордобою (Андалусія, південна Іспанія) розташувалася сонячна електростанція Gemasolar, проєктувальники якої пішли трохи нестандартним шляхом. Усередині імпровізованого кола знаходяться 2600 дзеркал, або як їх ще називають геліостати. Площа поверхні кожного такого дзеркала дорівнює 120 м2. Вони обертаються у двох площинах слідом за ходом сонця небесним склепінням, як це роблять соняшники. Кожен геліостат спрямовує сонячне світло на верхівку 140-метрової вежі, що стоїть у центрі майданчика. Промені потрапляють на бочки із солями азотної кислоти, які своєю чергою нагрівають резервуари з водою. Процес вироблення енергії завершується звичним способом – паровою турбіною.

Новий варіант використання сонячної енергії

Сіль у бочках використовується завдяки властивості утримувати тепло тривалий час. Таке рішення дозволяє Gemasolar стати першою електростанцією на сонячній енергії, яка здатна працювати 24 години на добу. Звичайні станції зі звичними сонячними батареями можуть давати енергію протягом 1000-1200 годин на рік, «соляна» станція може постачати електрику 30 000 іспанців майже 6400 годин на рік. 

Іспанія – один із лідерів з виробництва відновлюваної енергії

Нещодавно Іспанія випередила навіть Німеччину за обсягами електрики, виробленої вітряними електростанціями і стала лідером в Європі в цій галузі. З виробництва сонячної енергії Іспанія посідає друге місце у світі. Gemasolar є спільним проєктом іспанської інжинірингової групи Sener з обсягом інвестицій у 60% та компанії з ОАЕ Masdar. Витрати будівництво станції склали 260 $ млн. За припущеннями фахівців, повна окупність настане через 18 років

Іспанія – один із лідерів з виробництва відновлюваної енергії