Вченим Університету штату Меріленд вдалося втілити в реальність екологічно чисту батарею на основі дерева та олова.

Як правило, більшість батарей розробляється з використанням жорсткої, але крихкої підкладки. Вони не можуть довго протистояти силам, які виникають при усадці та набуханні катода та анода. Американські дослідники виявили, що деревні волокна досить гнучкі для того, щоб виступати як підкладка. Таким чином, акумулятор на основі дерева здатний витримувати більше 400 циклів розряду та заряду проти 300 у літій-іонних акумуляторах.

Вчені поділилися, що їх надихнули звичайні дерева, волокна яких можуть нагромаджувати мінералізовану воду. Це дозволило їм стати оптимальним місцем для зберігання рідких електролітів. В результаті, волокна можуть стати не лише підкладкою, а й активною частиною акумулятора.

Під час досліджень було виявлено, що після сотні циклів заряду та розряду на дереві утворювалися складки, але акумулятор продовжував ефективно працювати. Комп'ютерне моделювання дозволило дізнатися, що ці складки зменшують навантаження на батарею, що забезпечує тривалий термін служби.

За словами вчених, мезопориста та м'яка підкладка з волокон дерева може застосовуватися як платформа для виробництва дешевих і ефективніших натрій-іонних акумуляторів.