Відомо, що волокна деревини можуть утримувати велику кількість води, яка багата на мінеральні речовини. Як вважають вчені з Меріленда, ця якість робить дерево чудовим матеріалом для зберігання електролітів як активний елемент ефективного акумулятора. У лабораторіях університету були протестовані компоненти нових елементів живлення, які в тисячу разів тонші за паперовий лист. Розробники використовували замість літію натрій, що підвищило екологічність акумуляторних батарей.

Натрій-іонні елементи на волокнах деревини витримують понад 400 циклів перезаряджання, що говорить про довговічність нанобатарів. У ході експериментів було виявлено, що після сотень циклів заряду та розряду на поверхні дерева з'явилися складки, але саме воно зберегло цілісність. Комп'ютерне моделювання показало, що ці складки послаблюють напругу, що виникає у процесі експлуатації батареї.

Провідний автор статті в Nanoletters, Хунлі Чжу (Hongli Zhu) пояснює, що пропускання іонів натрію крізь анод з олова часто послаблює зчеплення олова з матеріалів основи. Однак волокна деревини досить м'які, щоб бути механічним буфером, який компенсує зміни обсягу олова. Це ключ до створення довготривалих натрій-іонних акумуляторних батарей.