Напевно, кожен з вас мінімум раз у житті стикався з такою проблемою: акумулятор телефону, ноутбука або планшета сіл, розетки дуже далеко або ви забули зарядний пристрій.

Емі Прієто та її колеги з Університету штату Колорадо твердо вирішили покінчити з «життям у розетки». Досягнення цієї мети вчені зосередилися на новому типі акумуляторів, особливістю яких є впровадження в конструкцію піни з міді. З цього матеріалу виготовили анод, катод зробили з алюмінієвої сітки. Таке рішення виявилося виграшним, оскільки площа поверхонь катодно-анодної пари виявилася дуже великою, що дало можливість інженерам розташувати їх щільніше один до одного. При цьому більш ніж на дві третини зросло співвідношення ємності до ваги акумулятора. Жорсткий електроліт дозволив також мінімізувати ризик можливого загоряння батареї.

Найцікавіше, що вчені створили прототип на порівняно дешевому устаткуванні, що дає можливість стверджувати про дворазову фінансову вигоду порівняно з виробництвом літій-іонних батарей. Емі Прієто заявляє, що батареї на основі пеномеді вміщують стільки ж, скільки і літій-іонні, маючи відчутно менші розміри. Нова технологія дозволила скоротити в 5-10 разів час на підзарядку та збільшити кількість робочих циклів у 10 разів. Вчені кажуть, що перш за все нові батареї стануть частинами в дрібній електроніці: ноутбуках, смартфонах, планшетах, а також електровелосипедів.