Якщо ви - власник ноутбука, то, напевно, хоч раз задавали собі питання: чи потрібно знімати батарею, якщо ноутбук працює тривалий час від мережі? У пошуках відповіді слід поринути у вивчення принципів роботи акумуляторів.

Ni-MH та Ni-Cd батареї

Деякі моделі ноутбуків, випущені багато років тому, працюють як від стаціонарної мережі, так і від вбудованих або знімних батарей з так званим ефектом пам'яті. Що означає цей термін?

Ефект пам'яті акумулятора полягає у властивості «запам'ятовувати» обсяг енергії, витрачений за час роботи і «думати», що саме ця кількість є загальною ємністю батареї. Це означає, що при кожній неповній розрядці акумулятор вашого лептопа накопичує все менше енергії, ніж насправді здатний вмістити. Це властиво переважно нікель-металогідридним і нікель-кадмієвим батареям, які часто встановлювалися на ноутбуки попередніх поколінь. Такі акумулятори рекомендується виймати з пристрою під час використання від мережі або повністю посадити батарею. Але не варто забувати про те, що батарея старіє незалежно від використання, якщо вона заряджена на 40% і вище на момент вилучення з ноутбука.

Li-ion батареї

Сучасні ноутбуки зазвичай комплектуються літій-іонними акумуляторами, в яких відсутній «ефект пам'яті», що дозволяє заряджати пристрої в будь-який час і за будь-якого рівня залишкового заряду. Якщо ваш ноутбук не більше 3х-4х років, то вам не слід турбуватися про від'єднання батареї, коли ви працюєте від мережі.

Щоб контролювати рівень заряду акумулятора, для розрахунку часу роботи, що залишився, розроблені дуже корисні програми, наприклад, Notebook Hardware Control, яку можна вільно завантажити з офіційного сайту розробника: