У більшості ноутбуків та смартфонів встановлені літій-іонні акумулятори. Є багато думок щодо правильної зарядки таких батарей. Хтось стверджує, що заряд повинен завжди триматися на рівні 40-80 відсотків, регулярно заряджаючи пристрій. Інші думають, що варто повністю спустошити акумулятор, а потім повністю зарядити.

Така розбіжність у думках пов'язана з особливостями минулого покоління батарей – нікелевих акумуляторів, які мали так званий ефект пам'яті. Ці пристрої дійсно треба було повністю посадити для нормальної роботи в майбутньому. Літій-іонні батареї не схильні до такого ефекту, але через те, що батареї служать досить довгий час, потрібно знати кілька нюансів, які продовжать їх термін роботи.

1.  Регулярно заряджайте ваш пристрій

Намагайтеся не допускати повної розрядки ноутбука, смартфона або планшета. По можливості регулярно дозаряджайте пристрій. В ідеалі краще не допускати падіння заряду нижче 50%, а ставити на зарядку після витрачання 10-20% ємності.

2.  Не рекомендується залишати пристрій під'єднаним до мережі після заряджання.

Літій-іонним батареям не потрібна постійна зарядка на 100%. Буде корисніше, якщо рівень заряду пристрою триматиметься на рівні 40-80%. Намагайтеся зберігати рівень заряду в цих межах. Якщо акумулятор зарядився на 100%, то не варто залишати його на зарядці! Багато хто робить саме так, але це повільно, але впевнено скорочує термін служби батареї. Якщо вам потрібно зарядити акумулятор, поки ви спите, рекомендуємо використовувати енергоощадні розетки з таймером. Такий недорогий (до 80 грн) пристрій включатиметься і вимикатиметься в заданий вами час. Як правило, акумулятор буде заряджатися кілька годин.

Зверніть увагу, що більшість ноутбуків та смартфонів оснащені вбудованими контролерами рівня заряду, які відключають подачу електрики на пристрій після завершення зарядки та повідомляють про це користувачеві індикатором або іншим сигналом. Такі пристрої можна тримати в мережі тривалий час.

3.  Щомісяця повністю розряджайте батарею, а потім повністю зарядіть.

Чи можете ви подумати, що ми самі собі суперечимо? Зараз пояснимо. Така маніпуляція потрібна пристрою для калібрування. Ваш гаджет зазвичай повідомляє вам рівень заряду за допомогою відсоткової чи тимчасової шкали. Після численних дрібних підзарядок ця функція може поводитися некоректно. Для цього варто провести повний цикл розрядки та наступної зарядки, щоб показання відповідали реальній ємності батареї.

4.  Уникайте перегріву батареї

Підвищена температура знижує термін служби акумулятора.

Ці рекомендації допоможуть відчутно продовжити життя вашої батареї. Але не варто зациклюватись на цьому. Буває, що немає можливості зарядити гаджет тут і зараз – немає під рукою розетки, забули зарядний пристрій і таке інше. Також не бійтеся заряджати пристрій «під зав'язку», якщо чекає довга дорога або ви знаєте, що наступного разу зможете підзарядитися не скоро. Термін служби літій-іонної батареї у будь-якому випадку становитиме приблизно 2-3 роки. Збільшити цей термін дбайливим ставленням до акумулятора у вас все одно не вийде, навіть якщо пристрій буде просто припадати пилом на полиці. Використовуйте мобільні пристрої так, як зручно саме вам. Однак якщо ви знайдете можливість застосувати на практиці ці поради, то вам вдасться продовжити термін роботи літій-іонного акумулятора, наприклад, з 2-х до 3-х років.