Сучасні виробники ноутбуків давно відмовилися від використання акумуляторів тип Ni-MH, оскільки вважаються застарілими та недосконалими. Це пов'язано насамперед з «ефектом пам'яті». Хоча і Li-Ion, Li-pol акумулятори, якими обладнані практично всі портативні пристрої, теж небезгрішні. Найголовніший їхній недолік – це неминуче зменшення ємності. Цікаво, що активне використання не відіграє вирішальної ролі. Навіть якщо лептоп не вмикався довгий час, а акумулятор давно лежить вийнятим – ємність витрачається однаково.

Природно, багато користувачів запитують: наскільки швидко відбувається зниження ємності акумуляторної батареї? Це питання залишається чи не риторичним, оскільки тут неможливо надати конкретної відповіді. Однак заведено вважати, що при грамотній експлуатації за рік ємність батареї скорочується лише на 10-15%. При такому розкладі міняти батарею рекомендується через 3-4 роки служби.

Однак заміна акумулятора може знадобитися набагато раніше. Ще одним недоліком літій-іонних батарей є сприйнятливість до перепадів температур. При частому використанні ноутбука в надто спекотну або холодну погоду ємність акумулятора скорочуватиметься в середньому на 25-40% на рік.

  • Ми привели класичні симптоми зношування батареї:
  • Лептоп працює тільки від мережі;
  • Термін автономної роботи становить максимум 40 хвилин;
  • Ноутбук заряджається довше 4-х годин;
  • Індикатор заряду видає некоректну інформацію.

Як правило, щоб продовжити термін служби акумулятора можна за допомогою калібрування. Її рекомендується проводити раз на два-три місяці. У процесі калібрування виправляються помилки, які виникли під час роботи контролера. Однак у деяких випадках ремонт батареї, тобто калібрування неможливий. Тут допоможе лише заміна комплектуючих