Дослідники з Наукового університету Токіо зробили спробу створення акумуляторної батареї із простого цукру. На думку вчених, з цукру можна виготовити акумуляторну батарею з ємністю, що перевищує ємність літій-іонної батареї, при цьому даний варіант буде набагато дешевшим і надійнішим.

Натрій-іонний акумулятор є «наступником» літієвих технологій. Головні його переваги – це низька ціна та довговічність. Але на сьогодні натрій-іонні акумулятори все ще програють літієвим у плані ємності та продуктивності.

Команда спеціалістів під керівництвом доцента Шиничі Комаба цілеспрямовано займається підвищенням продуктивності перспективних технологій. І нещодавно їм вдалося з'ясувати, що сахароза, яка є основним компонентом усіх цукрів, може стати найбільш слушним матеріалом для створення доступних та ефективних складових для натрій-іонних батарей.

Суть відкриття в тому, що в процесі термічного розкладання (або гідролізу) із сахарози вдалося отримати твердий вуглець, який використовується як анод у натрієвих батареях. Щоб отримати цей вуглець, вчені розігріли сахарозу до 1500 градусів Цельсія без доступу кисню.

В результаті було з'ясовано, що якщо використовувати твердий вуглець із сахарози в аноді натрій-іонної батареї, можна збільшити її ємність майже на 20%.

Витіснення новаторської технології літій-іонних батарей з ужитку поки перебуває під сумнівом. Але доцент Комаба розраховує на те, що вони разом із групою протягом 5 років розроблять комерційний варіант натрій-іонної батареї, який буде цілком конкурентоспроможним.