Відпрацювавши свій термін служби, акумуляторні батареї стають далеко не найбезпечнішими відходами, але й з них навчилися видобувати цінну сировину. Це відбувається на заводах з утилізації акумуляторних батарей.

В акумуляторних батареях міститься багато свинцю - високотоксичного металу, який при потраплянні в організм накопичується в кістках і призводить до їх руйнування. Крім цього, акумуляторні батареї наповнені електролітом - як правило, ним є розчин сірчаної кислоти, який також дуже токсичний.

Але старі батареї можуть перероблятися, а їхню токсичну дію навчилися нейтралізувати. Заводи утилізації батарей здійснюють прийом батарей на приймальних майданчиках, при цьому власнику старого акумулятора виплачується певна сума грошей.

З приймального майданчика АКБ надходять на склад, а звідти на конвеєр, де проходять під рамкою металодетектора та потрапляють у бункер дробарки. Там всього за кілька секунд батареї перетворюються на дрібно перемелену суміш із пластику, свинцевої пасти та свинцю з додаванням розчину сірчаної кислоти. Потім усі ці фракції пропускаються через систему вібруючих сит та ванн, де вони розділяться за рахунок різниці у щільності та потрапляють у різні контейнери.

Технологію утилізації батарей повністю автоматизовано. Свинець та свинцева паста вирушають на переробку разом із пластиком. Токсичніший електроліт теж переробляється, але іншим шляхом.

Електроліт на заводі за допомогою циклу очищення, перегонки та змішування з реактивами перетворюється на просту воду, що надходить назад у технологічний ланцюжок з утилізації батарей.

Понад те, електроліт необхідний дотримання технологічного процесу. Якщо в системі його недостатньо, додатково доливається спеціальний розчин. Тому дуже важливо, щоб акумулятори здавали на утилізацію в зібраному вигляді разом з усією рідиною. Це також допомагає зберегти довкілля.